Vybúranie priečok - Petržalský panelák

firmy - Články - Stavebníctvo - Vybúranie priečok - Petržalský panelák
Vybúranie priečok - Petržalský panelák

Hneď ako kúpite starší byt v Bratislavskej mestskej časti Petržalke a začínate s jeho rekonštrukciou. 100.000 Petržalka je známa tým, že len čo jeden sused dokončí prestavbu v paneláku, druhý začne. Tento nekonečný rekonštrukčný kolobeh lezie síce na nervy, ale asi ťažko sa to bude dať v nasledujúcich rokoch zmeniť. Máte teda zakúpený byt, veľké predstavy o jeho zmenách a vaša eufória Vás ženie dopredu až k predstave krásneho, Vami obývaného a možno rokmi vytúženého bytu. Realita je však trochu tvrdšia, ale ani tá Vás neodrádza od rekonštrukcie. Chystáte sa urobiť zásadné zmeny, ošúchať papier, tapety, ktoré boli na stenách panelov nalepené ako podkladový materiál pod maľovkou, následne vystierkovať panely, vyspraviť škáry v rohoch, keďže panelový dom sa následkom posuvov, klesania a neodporúčaných plastových okien rozťahuje. To, že sa budú meniť 25 ročné okná, to je jasné. Vymenia sa dvere, na zem budete dávať plávajúcu podlahu a do kuchyne dlažbu.

Toto všetko je však nič oproti tomu, že budete doslova MUSIEŤ kompletne prerobiť kúpeľňu a wc.

Možno sa Vám podarí zväčšiť priestor kúpeľne o pol metra J, ale aby sa tak stalo, potrebujete si všetko poriadne premyslieť a nakresliť.  Navyše sa vám nepozdávajú dvojité presklené dvere do obývacej izby, priečka, ktorá zavadzia v predsieni. Z obývačky by ste chceli prechádzať rovno do spálne, čo teraz nie je možné a do kuchyne si viete predstaviť takisto vchod z boku, takže sa budú búrať otvory pre dvere. Balkónová drevená stena ktorá väčšinou v Petržalských bytoch susedí s kuchyňou musí preč, o tom niet pochýb. Vymeniť radiátory to chcelo ešte pred niekoľkými rokmi, no predchádzajúci majiteľ to nespravil, takže to budete musieť urobiť vy. Elektrika už zažila svoje, veď sa dozviete, keď budete vymieňať komplet káble a to hlavne v kúpeľni. Celý byt potrebuje vymeniť elektrické vedenie, poistky a káble. To všetko a možno ešte viac musíte zvládnuť z Vášho rozpočtu.

Ale poďme poporiadku, ale odzadu, pretože celková rekonštrukcia bytu je náročnou (fyzicky, psychicky a aj finančne), ale hlavne zodpovednou úlohou, do ktorej sa chystáte pustiť.

Chcete búrať priečky – to je Vážne rozhodnutie, veď pri búraní sa môže všeličo prihodiť, hlavne vtedy ak sa tieto búračské práce robia amatérsky, neodborne a často svojpomocne. To že sa pri tom narobí kopec prachu, hluku je jasné ale prečo to trochu nezmierniť, keď sa dá? Pri búraní priečky (neodborne) a niekedy, (čo je dosť smutné) aj bez povolení sa môže narušiť statika bytu nad Vami, pod Vami, môže sa narušiť Váš byt alebo sa dokonca naruší statika celého domu! Stavebnými úpravami by sme mali domu skôr pomôcť ako mu ublížiť. Áno jasné, DOM nie je ľudská bytosť ani dušička, ale ako sa k nemu zachováme, tak nám to aj vráti. Používame ho však mnohé roky a žijeme v ňom a niekedy aj dlhšie ako s rodinou, preto by sme mohli preň niečo urobiť. Z nutnosti to ide ľahšie  J.

Priestor bytu sa dá vybúranými priečkami úplne zmeniť.

Jeho vzhľad, ktorý si niekedy naplánujeme sa nemusí zhodovať s dovolenými, resp. bezpečnými zásahmi do stien. Panel je  zložený zo železobetónu, teda obsahuje železnú spleť - konštrukciu, ktorá drží panel pokope spolu s betónom. Panel teda pri vyrezaní otvoru stráca časť oceľovej výstuže a táto chýbajúca časť by sa mala adekvátne vyplniť a spevniť – nie iba odstrániť! Otvor pre dvere máme vyrezaný, ale drevená zárubňa vyplní otvor? Tým to hasne? Samozrejme že nie: čo tak preklad nad dvere a pevnosť samotnej zárubne z boku, ale o tom Vám najlepšie povie statik, pokiaľ ho nemáte na obhliadky bytu pred rekonštrukciou len „PROFORMA“. Je veľký predpoklad, že otvor (nad otvorom) budete musieť oceľovými výstužami (prekladom) spevniť, poprípade vložiť do lôžok. Každý väčší zásah by sa mal prekonzultovať so statikom a ak to vyžaduje situácia sú potrebné stavebné povolenia alebo ohlásenia stavebnému úradu.

Vytvárate dverný otvor do nosnej priečky.  Potrebujete povolenie?

K vytvoreniu akéhokoľvek väčšieho otvoru do nosnej steny potrebujete vyjadrenie statika, resp.  v niektorých prípadoch aj stavebné povolenie. Statik Vám vypočíta zaťaženie a aj to aký maximálny otvor budete môcť vytvoriť - vyrezať do panelu. Na základe statického posudku, požiadate o stavebné povolenie -  čo môže trvať od niekoľkých týždňov, až po pár mesiacov. Preto s tým pri závažných zásahoch do nosných stien počítajte. Pamätajte aj na to, že budete potrebovať vyjadrenia susedov ako aj stavebného úradu, že koľko takýchto, alebo podobných otvorov do nosných stien už urobili v bytoch nad vami, alebo pod vami.

Nosné steny vs. nenosné

Každý poriadny chlap vie čo je nosná stena alebo nosný múr, nosník a pod. Možno v niektorých prípadoch to chlapa nezaujíma, resp. to nepotrebuje alebo nechce vedieť.

Nosná stena je stena, ktorá prenáša zvislé zaťaženie ako napríklad strop, strecha a pod. pričom sa do nosnej steny započítava aj jej vlastná váha, a do úvahy sa berú aj bočné zaťaženia rôznymi vplyvmi ako napr. „vietor“ Nosná stena tvorí statiku budovy a preto je jedným z najzákladnejších stavebných prvkov, ktoré by sa nemali poškodiť. Nosné steny majú okrem statickej funkcie aj tepelno-izolačnú a zvukovú a funkciu chrániacu proti poveternostným vplyvom.

Nenosná stena je stena, ktorá nie je síce určená na prenášanie váhy, teda môže sa odstrániť bez toho aby sme ovplyvnili statiku budovy ale slúži k tomu, aby udržala nosné steny  v rovnakej polohe a zabránila posunutiu a vybočeniu nosnej steny. K „smerovému“ spevneniu budovy môžeme zaradiť aj priečky, ktorých úlohou je práve zabránenie posunutiu a podpora pre nosné steny, tak aby sa vplyvom bočných pohybov zvýšila stabilita celej konštrukcie budovy.

Teda ak zbúrame nenosnú stenu mali by sme myslieť na posunutia zvislých. Z toho vyplýva, že aj pri zásahoch do nenosnej steny môžeme narušiť (bočným posunutím) statiku budovy!

Takže poriadny chlap, ktorý vie čo je nosná stena, vie aj to, ako sa správa dom, keď búra nenosnú priečku, či vytvára otvor do steny. A prečo tu spomíname poriadneho chlapa? Pretože nejeden „poriadny chlap“ bez kvalifikácie a skúseností svojim zásahom na vlastnú päsť do priečok poškodil statiku budovy a mnohokrát aj susedovi zaplatil rekonštrukciu L.

Búranie celej priečky v panelovom byte.

Pri tomto úkone už potrebujete nielen chuť to urobiť, ale hlavne skúsenosti a nejaké to povolenie! Búranie priečky v panelovom byte by ste mali rozhodne robiť až po prediskutovaní celej veci so statikom -odborníkom, potom nasledujú povolenia a ohlásenie stavebnému úradu a nakoniec samotné odborné búranie. Nie je to síce ťažké, ale  je to pre skúseného majstra, ktorý už nejednu priečku v paneláku zbúral. Musíte si byť vedomí, že neodborným zásahom sa môže poškodiť byt nad vami – váš strop a ich podlaha, alebo vaša podlaha a susedov strop pod Vami, môžu popraskať múry a môže sa narušiť statika celého domu. Môže sa posunúť strop a pri odstránení priečky dôjde k miernemu nadvihnutiu podlahy.

Pri búraní pamätajte aj nato, že skoro každá stena obsahuje elektrické vedenie, rozvody, elektrické zásuvky a podobne, preto nezabudnite na túto „maličkosť“ a riešte to s elektrikárom, ktorý Vám ich odpojí bezpečným spôsobom! Zdanlivo nevinná rekonštrukcia sa môže pri neodbornom búraní zmeniť na Vašu nočnú moru. Náhradu za vami urobenú škodu nikto iný ako vy nezaplatí, teda pokiaľ proti tomu nie ste poistení.

Pri búraní v paneláku potrebujete špeciálne náradie

Búrate panelovú priečku, ktorá je zložená z oceľovej konštrukcie a betónu. Preto rátajte, že niekde budete potrebovať odstrániť – odrezať drôt flexibrúskou a niekde ho „odpáliť“ zváračkou, či horákom. Na betón potrebujete náradie ako napríklad špeciálnu vŕtačku na odvŕtavanie dier diamantovými kotúčmi, jadrové vŕtanie vŕtacími korunkami, alebo búracie kladivá (zbíjačky). Pri rezaní betónu budete zase potrebovať stenové, špárovacie a pojazdné píly s odsávaním a chladením a ďaleko viac náradia ako povedzme pri búraní tehlovej priečky. Ak náradie nemáte, rátajte s investíciou do zapožičania. Ak chcete vytvárať nové otvory pre dvere, alebo plastové okná, tu sa bez špeciálneho náradia nezaobídete.

Odvoz odpadu

Pri rekonštrukčných prácach určite vznikne stavebný odpad, (Stavebná suť) ktorého sa budete musieť zbaviť. Rátajte s tým, že budete pravdepodobne nosiť odpad v pevných (nie tenkých na odpadky - trhajú sa) vreciach. Najprv naložiť do  vriec, potom do výťahu, na chodbu a do kontajnera. Je to fuška pri ktorej sa práši a susedia to radi nemajú. Preto odporúčame utrieť prach len čo sa to bude dať a po skončení prác v tento deň umyť podlahu, schody, výťah...

Ak búrate väčšie plochy budete potrebovať kontajner, ktorý nie je lacný. Predpokladáme, že nevlastníte nákladné auto, a že uvažujete ako ušetriť. Napríklad tak, že v prívese budete odvážať odpad sami, alebo dodávkou známeho, kde sa zmestí odpadu o čosi viac ako na Váš prívesný vozík. Po prepočítaní nákladov Vám môže niekedy vzniknúť minimálny ba dokonca vyšší rozdiel medzi tým, keby ste odpad nechali odviezť a zlikvidovať špecializovanou firmou, ktorá sa odvozom a likvidáciou stavebného odpadu zaoberá a Vašimi častými no malými „furmankami“. Preto dobre rátate, lebo sa hovorí že skúpy dvakrát kúpy a často je to pravda.

Stavebný odpad by ste mali likvidovať na regulárnej skládke nato určenej! Stavebný odpad nevyhadzujte do kontajnerov na zmiešaný odpad, niekto Vás pri tom uvidí a bude zle nedobre!

Susedia spia po nočnej a vy búrate priečky

Dnes je akýmsi nepísaným trendom, že pri búraní zabúdajú vlastníci bytov oznámiť, že budú robiť zásadné zmeny, pri ktorých sa bude prášiť, bude buchot, neporiadok na chodbe, vo výťahu, obsadené miesto na chodníku pred domom, nákladným autom, alebo kontajnerom na odvoz odpadu a pod. Žijeme v akejsi rýchlej dobe a neohľaduplnosť patrí, hoc nechcene medzi naše charakteristiky. Česť výnimkám samozrejme.

Pri rekonštrukcii bytu by ste mali dať aspoň oznam, kde, kedy a dokedy sa bude rekonštrukcia konať. Pre lepšie vychádzanie s Vašimi terajšími susedmi, alebo ak ste novými vlastníkmi, Vašimi novými spoluvlastníkmi odporúčame aby ste sa za nimi osobne zastavili a pokúsili sa o  kompromis. Napríklad sused nad Vami máva nočné celý týždeň, potom by ste mohli práce rozdeliť tak aby ste tento týždeň robili práce, ktoré ho nebudú rušiť. Alebo iný príklad: Deti u suseda pod Vami spia cez obed od 12 do 14 hodiny, vtedy by ste kľudne mohli nosiť vybúraný odpad do auta a pod, pričom pri týchto operáciách sa robí skôr hluk na chodbe ako v byte.

Pri rekonštrukcii rátajte s tým, že nie všetci susedia Vás budú akceptovať a že  nie všetci susedia Vám budú pomáhať (sami od seba), skôr naopak. Dokonca môžu na Vás posielať sťažnosti a riešiť susedské vzťahy po svojom, preto odporúčame osobné stretnutie, resp. aspoň sa o to pokúste ešte pred tým, ako začnete rekonštruovať.

Rekonštrukciu nechajte na stavebnú firmu

Ak rekonštrukciu prepočítate a zvážite pre a proti, potom sa v niektorých prípadoch priblížite tomu, že cena bude podobná. Ak si viete s niečím „hravo“ poradiť, potom to necháme na Vás, ale ak Vás po prečítaní tohto článku prešla chuť robiť rekonštrukciu Vášho vytúženého bytu svojpomocne, potom sa obráťte na odborníkov, ktorí Vám radi pomôžu a poradia. Bude to (v niektorých prípadoch) drahšie ako ste očakávali ale určite sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam a navyše šetríte čas. A čas sú peniaze. Cena za rekonštrukciu Vás však niekedy môže prekvapiť aj „príjemne“ ale samozrejme záleží od firmy, ktorá keď má dobré technické a aj odborné znalosti, bude pre Vás dobrým riešením.

Želáme Vám dobre vykonanú rekonštrukciu Vášho bytu a veľa pozitívnych skúseností, aj keď to bude pre Vás v najbližších týždňoch ťažké.

A nezabudnite. Po rekonštrukcii stavebnou firmou určite napíšte recenziu, kde uvediete či ste boli spokojný alebo nie. Či boli rekonštrukčné práce vykonané včas, dobre a za rozumnú cenu. Pomôžete tým stavebnej firme v jej rozvoji a aj čitateľom, ktorí práve hľadajú stavebnú firmu pre rekonštrukciu panelového bytu. Ak máte zlé skúsenosti, potom to rovnako napíšte do recenzie, aby ste ostatných „varovali“ ale aj firme možno pomohli (v prípade oprávnenej recenzie) k tomu aby sa snažili získať oveľa lepšie referencie a vykonávať lepšie svoju prácu. Sú to síce Váhy, ktoré sa preklápajú zo strany na stranu, ale pre moderné podnikanie firiem sú Vaše recenzie dôležitým meradlom ich populárnosti. V zahraničí sú recenzie a hodnotenia firiem bežným javom už dlhšie roky, tak prečo nie aj tu na Slovensku? Zanechajte recenziu – pomáhate firme pri zlepšovaní a ľuďom pri výbere služieb!


Firmu nájdete na webstránke Rezanie a vŕtanie

Fotky


Vybúranie priečok - Petržalský panelák má označenia

byty Bratislava, byty Petržalka, rekonštrukcia bytu, rekonštrukcie bytov,

Súvisiace články