Refinancovanie hypotéky môže ušetriť tisíce Eur

firmy - Články - Financie - Refinancovanie hypotéky môže ušetriť tisíce Eur
Refinancovanie hypotéky môže ušetriť tisíce Eur

Predstavte si, že ste si pred dvomi rokmi zobrali hypotekárny úver a dnes Vám vaša banka poslala informáciu, že na nasledujúce obdobie Vám stanovila úrok 4.5%. Pokiaľ ste mali dohodnutú variabilnú úrokovú sadzbu, ktorá nebola fixovaná na žiaden index, banka môže úrok upraviť ako potrebuje. Vám zostávajú do termínu zmeny úrokovej dva mesiace, a rozmýšľate čo máte robiť. V reklame ste sa dozvedeli, že ponúkajú hypotéku s úrokom 3.75% prípadne ešte s nižším úrokom, tak rozmýšľate, že by ste mohli pouvažovať, či sa Vám oplatí prefinancovanie úveru novým úverom.

Pre orientačnú predstavu čo Vás pri refinancovaní čaká si prečítate postup refinancovania úveru a postupne idete zisťovať aké sú podmienky v jednotlivých bankách, aké poplatky Vás pri refinancovaní čakajú a aký bude úrok novej hypotéky.

Príklad refinancovania úveru pri zmene úrokovej sadzby z 4.5% na 3.5%

Predpokladajme, že zostatok Vášho hypotekárneho úveru je 70000 Eur a do konca splatnosti ostáva 20 rokov. V prípade, ak ste si kupovali byt v Bratislave, tak tá cena úveru môže byť ešte optimistická, dĺžku splatnosti a jej optimálnosť teraz nebudeme rozoberať. Do výpočtu si ľahko dosadíte zostatok úveru podľa Vašich podmienok. V prípade, ak Vám banka ponúka na nasledujúce obdobie fixácie, resp. najbližší rok úrokovú sadzbu 4.5% Vaša splátka bude pri 20 ročnej splatnosti úveru bude 442.85 Eur. Na úrokoch počas 20 rokov pri tejto úrokovej sadzbe preplatíte 36285.1 Eur teda viac ako polovicu čerpanej sumy úveru. Priebeh ako by vyzeral hypotekárny úver na 70000 Eur pri 4.5% na 20 rokov.

Ak by Vám konkurenčná banka ponúkla úrok 3.5% pri nezmenenej výške úveru a dobe splatnosti bude Vaša splátka 405.97 Eur. Pozrite si priebeh úveru na 70000 Eur pri 3.5% na 20 rokov na hypotekárnej kalkulačke.  Teda počas najbližších 12 mesiacoch sa Vám splátka zníži z pôvodných 442.85 na 405.97 Eur, čo predstavuje úsporu 36.88 Eur mesačne. Počas roka tak ušetríte 442.56 Eur. Ak všetky poplatky súvisiace s prefinancovaním úveru budú nižšie ako uvedená úspora, oplatí sa Vám pôvodný úver prefinancovať. Prečo uvažovať v prvom kroku úsporu iba počas 12 mesiacov? V prípade, ak si beriete úver bez fixácie, tak najbližšie bude banka prehodnocovať úrok už o rok, resp. pri ukončení fixácie. Nemáte garantovanú úrokovú sadzby počas celého obdobia splácania. Ak sa pozriete koľko celkovo preplatíte pri nižšej úrokovej sadzby, zistíte, že je to iba 27433.23 Eur. Teda pokiaľ sa Vám zníži úroková sadzba už iba o 1% z pôvodných 4.5% na 3.5% a ostane znížená počas celej doby splácania, tak pri úvere 70000 splatnom na 20 rokov môžete ušetriť až 8851,87 Eur!

Ak teda budete uvažovať či refinancovať hypotéku, alebo nie, spočítajte si najskôr, či Vám ročná úspora pokryje poplatky na zmenu banky. Ak áno nebojte sa a refinancujte svoju hypotéku, počas celej splatnosti úveru môžete ušetriť niekoľko tisíc Eur.


Firmu nájdete na webstránke Prefinancovanie úveru

Fotky