Ako mať upratanú domácnosť

firmy - Firemné blogy - Upratovanie - Ako mať upratanú domácnosť
Ako mať upratanú domácnosť

Poriadok sa nemá robiť, poriadok sa má udržiavať. To platí samozrejme, ak nemá kto rozhadzovať :) no vo väčšine prípadov v domácnosti sa vždy nájde niečo čo sa dá rozhádzať.

Ak chcete mať doma poriadok bez veľkej časovej náročnosti, môžete vyskúšať systém: „Upratujem 15 minút denne“ pomocou motivačnej techniky nepretrhnutej reťaze. Ide o jednoduchú motivačnú techniku, kde si na veľkom ročnom kalendári každý deň zaškrknete jedno políčko. Každý deň robíte určitý vopred stanovený čas na nejakej aktivite. Tým ako dni pribúdajú sa neustále posúvate ďalej a ďalej, tým pribúda aj zaškrknutých políčok. Úspech spočíva v každodennej aktivite, kedy sa snažíte nepretrhnúť reťaz zaškrknutých políčok. Túto motivačnú techniku môžete použiť na rôzne aktivity. Či už chcete každý deň cvičiť, niečo nové sa naučiť, prečitať nejakú novú knihu, pripraviť podklady na novú webstránku, napísať blog. Je jedno čo chcete dosiahnuť, ak budete každý deň robiť malé kroky, celkovo to predstavuje obrovský pokrok, oproti tomu, ako keby ste činnosť odkladali na neskôr, čo môže často znamenať, že sa jej nebudete venovať vôbec. Ak máte viacej vecí ktoré už dlhodobo odkladáte, môžete si vyhradiť povedzme hodinu denne, a rozdeliť ju na 3-4 časti a pre každú činnosť samostatne si spraviť samostatný kalendár.

Pri upratovaní si stačí definovať malé upratovacie úlohy, ktoré v rámci týždňa treba vykonať a každý deň venovať tejto činnosti trochu času. Činnosti musia byť definované, aby boli jednoducho a rýchlo vykonateľné.

Pár príkladov na jednoduché činnosti na upratovanie domácnosti:

  • povysávať 1 x začiatkom týždňa (pondelok – streda)

  • povysávať 1x koncom týždňa (štvrtok – sobota)

  • vysypať smeti ak treba

  • upratať kúpeľňu, poumývať umývadlo, zrkadlo, sprchový kút, doplniť mydlo

  • upratať WC, poumývať, doplniť dezinfekčný prostriedok

  • poutierať prach

  • … doplňte si svoje činnosti, podľa vecí, ktoré chcete mať upratané

V kuchyni stačí po každom jedle naložiť veci do umývačky, podvečer ju pustiť a keď doumýva ihneď vyložiť. Tým pádom je kuchyňa stále uprataná. Poriadok sa nemá robiť, má sa iba udržiavať. Ak si nenájdete čas na upratovanie, alebo máte lepší program, môžete upratovanie nechať na špecializovanú firmu, ktorá Vám bude pravidelne upratovať domácnosť. Dohodnete si rozsah činností, ako často chcete aby Vám upratovali a máte upratané.


Firmu nájdete na webstránke Upratovanie

Fotky upratovania domácností


Ako mať upratanú domácnosť má označenia

upratovanie, upratovanie domácností,