Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov

firmy - Firemné blogy - Svietidlá - Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov
Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov

Pod svetelným zdrojom rozumieme klasické žiarovky, žiarivky, LED diódy, halogénové svetlá a všetky ostatné zdroje slúžiace na osvetlenie. Poradíme Vám na aké parametre si dať pozor pri nákupe, aby ste získali optimálne osvetlenie Vašich priestoroch pri minimálnych nákladoch.

Svetelný výkon

Svetelný výkon udávaný v lúmenoch je množstvo svetla, ktoré vyžaruje konkrétny svetelný zdroj. Na základe tohto výkonu možno porovnávať rôzne druhy svetelných zdrojov. Doteraz zaužívané porovnanie svetelných zdrojov na základe príkonu (60W, 100W) už nemá význam, nakoľko kompaktné žiarivky, prípadne Ledky majú porovnateľný svetelný výkon pri menšom elektrickom príkone.

Orientačný svetelný výkon ako náhrada klasických žiaroviek

  • 100 W žiarovka – svetelný výkon 1300 – 1400 lúmenov
  • 75 W žiarovka – svetelný výkon 920 – 970 lúmenov
  • 60 W žiarovka – svetelný výkon 700 – 750 lúmenov
  • 40 W žiarovka – svetelný výkon 410 – 430 lúmenov
  • 25 W žiarovka – svetelný výkon 220 – 230 lúmenov

Energetická efektívnosť svetelných zdrojov

Pod energetickou efektívnosťou rozumieme pomer svetelného výkonu k príkonu. Ide o stupnicu  označenú písmenami A až G udávajúcu efektívnosť svetelného zdroja. Najefektívnejšie sú zdroje označené energetickým štítkom triedy A. Príklad kompaktná žiarivka triedy A má porovnateľný svetelný tok ako vylepšená žiarovka triedy C, ale kompaktná žiarivka spotrebuje iba približne tretinu príkonu elektrickej energie. Ak budete v domácnosti používať svietidlá s efektívnejšími svetelnými zdrojmi úspora sa prejaví na účtoch za elektrinu.

Životnosť svetelného zdroja

Životnosť svetelných zdrojov je udávaná ako počet hodín prevádzky do jeho vypálenia. Pri klasických žiarovkách je približne 1000 hodín, pričom pri najlepších kompaktných žiarivkách a LED diódach môže životnosť dosahovať až 15000 hodín. Životnosť závisí aj od ďalších faktorov, napr. Svietidlá, ktoré svietia nepretržite sa vypália skôr, životnosť tak isto ovplyvňuje počet  zapnutí a vypnutí pri kompaktných žiarivkách, ktorý je zároveň ďalším parametrom, na ktorý treba pozerať pri nákupe.

Počet spínacích cyklov do vypálenia

Táto hodnota udáva možný počet zapnutí a vypnutí svetelného zdroja do jeho vypálenia. Počet spínacích cyklov ma význam najmä pre kompaktné žiarivky, ktoré majú približný počet zapnutí a vypnutí 3000 – 6000, teda nie sú veľmi vhodné do často zapínaných svietidiel ako sú kúpeľňové svietidlá, osvetlenia toaliet, svietidiel so senzormi pohybu. Do týchto priestorov však existujú aj špeciálne kompaktné žiarivky, ktoré zvládnu až milión spínacích cyklov. Žiarovky a iné svetelné zdroje nie sú citlivé na zapínanie a vypínanie, teda tento parameter neuvádzajú.

Ďalšie parametre svetelných zdrojov rozoberieme nabudúce. Ak potrebujete radu ohľadom svietelných zdrojov, navštívte odborníkov v predajni svietidiel v Bratislave.


Firmu nájdete na webstránke Svietidlá Eshop - a predajňa v Bratislave

Fotky úsporných svetelných zdrojov


Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov má označenia

svietidlá, svietidlá Bratislava,

Súvisiace články