Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov 2. časť

firmy - Firemné blogy - Svietidlá - Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov 2. časť
Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov 2. časť

V predchádzajúcom príspevku sme zhrnuli základné parametre svetelných zdrojov – svetelný výkon, energetická efektívnosť, životnosť a počet spínacích cyklov, ktoré treba brať do úvahy pri nákupe. Dnes sa pozrieme na ďalšie parametre, ktoré treba zvážiť pri nákupe svetelných zdrojov.

Farba svetla

Farba svetla niekedy označovaná ako farebná teplota odlišuje „farbu“ vyžarovanú svetelným zdrojom. Klasické žiarovky vyžarujú takmer vždy svetlo rovnakej farby – teplé biele svetlo. Pri kompaktných žiarivkách a LED diódach je situácia odlišná, kde rôzne žiarivky vyžarujú svetlo rôznej farby. Táto farebná teplota sa udáva v kelvinoch a treba na ňu prizerať v závislosti od účelu použitia. Teplé biele svetlo (2700 K) je vhodnejšie na oddych a studené biele svetlo s hodnotami viac ako 4000 K sa hodí viac na prácu napr. na svietidlá do pracovne alebo kuchynské svietidlá.

Stlmenie svetelného zdroja

Pri klasických žiarovkách sme boli zvyknutí, že boli jednoducho regulovateľné a stmievanie bolo vždy možné jednoduchým stmievačom. Pri kompaktných žiarivkách a LEDkách to nie je samozrejmosťou a stlmenie resp. stmievanie je možné iba pri niektorých žiarivkách. Ak chcete aby ste svietidlá mohli jednoducho stmievať uistite sa pri nákupe, že daný svetelný zdroj je na tento účel vhodný.

Rozmery svetelných zdrojov

Tento parameter asi netreba rozpisovať, ale treba naň prihliadať pri nákupe. Ak chcete vo svojom svietidle doteraz používanú žiarovku nahradiť iným svetelným zdrojom, musíte sa uistiť, že sa tam zmestí. Znie to možno trochu zábavne, ale aby sa Vám nestala situácie, že kúpite väčšiu žiarivku ako sa do pôvodného svietidla zmestí.

Prevádzková teplota

V prípade svetelných zdrojov používaných v domácnosti a v interiéroch prevádzková teplota nehrá veľkú rolu. Ak ale kupujete svetelný zdroj do svietidiel v exteriéri v chladnejších oblastiach počas zimy už sa na túto hodnotu odporúča pozrieť. V opačnom prípade sa môže stať, že počas tuhých mrazov bude svetelný výkon nižší ako je nominálne udávaný.

Čas potrebný na zahriatie svetelného zdroja

Tento parameter nás opäť zaujíma iba pri kompaktných žiarivkách, ktoré štandartne štartujú dlhšie ako klasické vylepšené žiarovky. Je to čas za ktorý sa žiarivka zapne a dosiahne maximálny svetelný výkon. Štandartné kompaktné žiarivky sa zapnú do cca 2 sekúnd a do 60 sekúnd dosiahnu 60% svojho svetelného výkonu.

Potrebujete poradiť s výborom svietidiel alebom svetelných zdrojov do Vášho bytu, domu alebo kancelárie. Zastavte sa v predajni svietidiel v Bratislave, kde Vám ochotne poradie s výberom svetelného zdroja.


Firmu nájdete na webstránke http://www.svietidla-eshop.sk/

Fotky


Na čo si dať pozor pri nákupe svetelných zdrojov 2. časť má označenia

svetelné zdroje, svietidlá, svietidlá Bratislava, tipy na nákupy,

Súvisiace články