Kde hľadať skúseného kamenára?

firmy - Články - Stavebníctvo - Kde hľadať skúseného kamenára?
Kde hľadať skúseného kamenára?

Máme aj na Slovensku takých majstrov kamenárov na výrobu pomníkov a kamenárskych prác, obkladov stien budov a sôch, ktorí to vedia?

Čo je to za otázka, veď odpoveď je úplne jasná – samozrejme že áno, len kde takýchto kamenárskych majstrov hľadať? A vôbec, veď ide o rozsiahlosť prác a miestne vyhľadanie kamenárstva, pretože ľudia z Popradu nebudú cestovať do Banskej Bystrice alebo Bratislavy, aby si dali urobiť náhrobný kameň pre svojho blízkeho, to by bolo pri najmenšom nerentabilné. Každý kraj, alebo mesto má jedného, dvoch takých kamenárskych majstrov o ktorých vie a obracajú sa na nich z blízkeho okolia takmer všetci.

Čo ale obloženie veľkých plôch terás alebo obkladov stien kamennými doskami? Pre tento prípad už potrebujete odborného a skúseného majstra kamenára, pretože tu už nejde len o to aby celá práca dobre vyzerala, ale hlavne o to aby slúžila dlhé roky.  Pre tento účel už hľadať treba a nie je ich veľa. Priemyselné stavby, veľké terasy alebo celoplošne obložené budovy – na tieto práce už potrebujete trochu viac, ako len skúseného kamenára, na to potrebujete dobrú základňu kameňa, resp. kamenárskeho majstra, ktorý Vám tieto kamene vie zabezpečiť, opracovať a samozrejme aj osadiť na podlahu, či stenu. Ďalej potrebujete, aby kamenár bol dobre strojovo vybavený a schopný Vám to urobiť.

Niektoré názory uvádzajú, že cena kamenárskych prac je privysoká,  prečo je tomu tak?

Nie je celkom jasné, či ide o cenu za prácu, alebo za materiály, veď to záleží práve od skúsenosti a od toho ako si zariadi a prispôsobí svoju prácu kamenár. Ak má pri štarte svojej činnosti väčšie náklady, bude musieť vytvoriť pre zákazníka cenu, ktorá bude nastavená tak, aby splatil stroje a náradia. Samozrejme, že ak začína, ide do rizika. Preto svoju prácu môže započítať tak, aby sa dostal na úroveň konkurencie. Jeho práca však často nie je až tak ohodnotená ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Je mnoho kritérií, podľa ktorých si viete vybrať komu dáte urobiť zákazku, ale čo dnes určite platí je: „Ukážte, čo ste dokázali a potom Vám my dovolíme aby ste nám niečo vyrobili“ V dobrých kamenárstvach nájtete bohaté referencie realizovaných prác, pozrite si napríklad galériu kamenárskych prác kamenárstva Apis a sami si vyberte skúseného kamenára.


Firmu nájdete na webstránke Kamenárstvo

Fotky


Kde hľadať skúseného kamenára? má označenia

kamenár, kamenárstvo, Kamenárstvo Bratislava, výroba pomníkov,