Ako si správne vybrať prírodný kameň pre exteriér

firmy - Články - Stavebníctvo - Ako si správne vybrať prírodný kameň pre exteriér
Ako si správne vybrať prírodný kameň pre exteriér

Pri výbere prírodného kameňa máte niekoľko možností výberu. Predovšetkým treba vedieť na aký účel bude prírodný kameň slúžiť. Pre obklad steny zvolíme iný kameň ako pre obklad schodov – to je jasné. Zladiť však farby a materiály podľa štruktúry prírodného kameňa tak aby bol celkový architektonický efekt výrazne zaujímavý si vyžaduje tvorivého ducha a možno aj niečo viac.

1. Výber kameňa podľa jeho vlastností, podľa drsnosti a štruktúry a prírodných podmienok.

Pamätajte, že kameň vplyvom počasia, teda vody, snehu, slnka atď. v exteriéri, mení nielen svoju farbu ale aj tepelné vlastnosti. Ak vyberiete povedzme na balkón otočený na južnú stranu kameň, ktorý sa rýchlo zohreje a rýchlo absorbuje teplo, môžete si byť istí, že sa naň v lete bosou nohou nepostavíte. Naopak ak do chladného suterénu vyberiete kameň, ktorý sa nedokáže zohriať, ale udržiava chlad (žula, mramor), potom celkom iste budete ako v chladničke, aj keď ste to neplánovali. Alebo si vyberiete prírodný kameň ktorý nevsiaka vodu, resp. málo, potom sa dokonca môže stať, že sa pošmyknete a pocítite tvrdosť kameňa na vlastnej koži. Preto pri bazéne, fontáne, na terase alebo na balkóne a chodníku je veľmi dôležitý výber kameňa. Niektoré kamene sa zafarbia vplyvom iných materiálov ako napríklad korodujúce veci, železné predmety, kovové stoly, stoličky, odkvap a pod.

2. Pozerajte na farby kameňa a na krajinu pôvodu.

Je mnoho textúr a farieb a druhov kameňa, a aj miest z ktorých kameň pochádza, preto sa aj podľa toho odvíja cena prírodného kameňa ale aj farebnosť je rôznorodá. Najčastejšie sa všeobecne používajú žula, mramor, travertín, pieskovec, bridlice a niekoľko ďalších. Ten istý kameň vyťažený na dvoch - troch miestach sveta môže mať úplne odlišný odtieň. Biely, Travertín je vhodný pre moderne vyzerajúce stavby a šedý zase pre takmer ľubovoľný dizajn budovy.

3. Výber prírodného kameňa podľa vonkajšieho tvaru

Kombináciou rôznych veľkostí kameňa je možné vytvoriť rôzne efekty. Vždy pritom prihliadajte na to, aby ste neskombinovali rôznorodé materiály: drsné s hladkými, svetlé s tmavými, teploabsorbčné s chladnými, vlchkovzdorné s nasiakavými a pod. Umelecky sa dajú vytvoriť krásne mozaiky, ale aj jednoduché „chodníkové“ vzory, alebo sa môže podariť aj opak a to nevkusne skombinované a chaoticky poukladané, s ničím nesúvisiace kamene vedľa seba. Samozrejme je to vecou vkusu a Vašej predstavy o konečnom výsledku.

4. Kombinácie kameňov s inými materiálmi a možnosti uloženia kameňa

Kamene môžete ľubovoľne poukladať a aj kombinovať napríklad s betónom, rastlinami, alebo štrkom. Môžete ich položiť do piesku ako podkladového materiálu, alebo klásť na hotový betónový, či murovaný podklad. Čim väčšie medzery medzi kameňmi necháte, o to viac ich niečím iným budete musieť vyplniť. Dajú sa použiť dekoratívne predmety a aj rastliny na vyplnenie škár, ktoré ste pre tento, alebo iný účel nechali. Alebo zvolíte presné rozmery kameňa podľa dopredu pripraveného nákresu, je to na Vás.

5. Stretnite sa so skúsenými odborníkmi, ktorí Vám poradia ako si vybrať prírodný kameň.

Veľa ľudí podceňuje rady odborníka, resp. si ich ani nepýtajú. Možno preto, lebo si myslia, že už tomu rozumejú, alebo sa hanbia, či z iných dôvodov. Asi bude najlepšie ak si pozriete vzorky kameňa v overenom kamenárstve, kde Vám ochotne poradia a pomôžu nielen pri výbere podľa vzhľadu, ale aj podľa účelu na ktorý prírodný kameň budete využívať. Načo sa ktorý prírodný kameň hodí? O tom sa dozviete v ďalšom príspevku. Fotky a referencie kamenárskych prác nájdete v galérii kamenárstva.


Firmu nájdete na webstránke kamenárstvo Apis v Bratislave

Fotografie použitia a poukladania kameňa podľa tvarov v exteriéri


Ako si správne vybrať prírodný kameň pre exteriér má označenia

kamenárstvo -vzorky kameňa, Prírodný kameň, Výber kameňa,

Súvisiace články